Erik
de Zwart

Erik de Zwart werd op 16 juni 1957 geboren in Amsterdam en was al snel gezegend met twee hobby's: treintjes en radio. De radiohobby wordt met de jaren steeds serieuzer. Erik de Zwart verzorgde op jonge leeftijd drive-in shows op scholen en zijn diskjockeybloed kroop waar het maar de kans kreeg.

Eén van die kansen kreeg hij op zijn zestiende jaar bij de ziekenhuisomroep van het AZVU in Amsterdam. Tijdens een vakantie in het Spaanse Playa de Aro bezocht hij de studio van Radio Mi Amigo. Hij ontmoette daar Ruud Hendriks, met wie hij in 1978 de allereerste kabelpiraat in Nederland, Radio Unique, oprichtte.

In 1979 werden Erik en Ruud gevraagd voor de hergeboorte van Radio Caroline. Na een woelige periode op zee koos Erik voor een carrière op het vasteland bij Veronica, waar hij mocht beginnen als presentator van ‘Muziek voor Miljoenen’ op Radio 4. Een jaar later maakte Erik zijn tv-debuut als presentator van ‘Nederland Muziekland’, al snel gevolgd door het legendarische ‘Countdown’.

Na een korte overstap van twee jaar naar de TROS nam Erik in 1986 de presentatie over van de ‘Top 40’.

Toen Veronica in 1992 besloot om veilig in het publieke bestel te blijven, ging Erik samen met Lex Harding een nieuw avontuur aan: het commerciële muziekstation Radio 538 te starten. Erik werd door Lex Harding gevraagd om over te stappen en over die beslissing hoefde hij niet lang na te denken. Van 1995 tot 2003 was Erik directeur/oprichter en dj bij Radio 538. 

Op 1 november 2006 werd Erik de Zwart benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

In december 2007 keert Erik terug naar de radio, als hij de laatste uren van de ‘Top 1000 Allertijden’ bij Radio Veronica presenteert. De Zwart: “Het was heerlijk om even terug te zijn achter de vertrouwde microfoon op het warme Radio Veronica-nest!”. Na de hernieuwde kennismaking met Radio Veronica wordt Erik per 28 april 2008 de station voice bij het station met de beste 80’s & 90’s hits. Ook nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan want al in september 2008 begon De Zwart met het maken van het programma ‘Veronica Top 40 Hitdossier’. Hij presenteert dat op zaterdag en zondag tussen 15.00 en 18.00 uur. “Eind 2007 heb ik de laatste uren van de ‘Top 1000 Allertijden’ bij Radio Veronica gepresenteerd. Dat voelde goed, ik ben ook nooit gestopt met radio maken omdat ik het niet meer leuk vond. We hebben nu een vorm gevonden waar ik mij helemaal op en Top 40 bij voel!”, aldus Erik de Zwart.

Erik is momenteel met name bekend als media ondernemer, zo heeft hij MedLi.tv ontwikkeld een multi media platform dat hij zelf inzet voor www.24trains.tv, want de treinen liefde zit ook nog in hart en nieren. Erik haalt in december 2022 zelfs zijn trambestuurder -licentie en rijdt hij op de tram in Den Haag. Tevens is Erik, sinds januari 2023, elke vrijdagavond van 18.00-20.00 uur te horen op NPO radio 5 waar hij het Hitdossier presenteert voor Omroep Max.

Artiesten

Heleen van Royen
Hila Noorzai
Sam Hagens - I mind your business
Sam Hagens
Beertje van Beers
Caroline Tensen
Erik de Zwart
Robèrt van Beckhoven