Heleen
van Royen

Heleen van Royen, geboren in 1965, is een gevestigd auteur die in 2000 debuteerde met de roman De gelukkige huisvrouw waarin de zelfmoord van haar vader een grote rol speelt.

Haar roman werd vertaald in het Engels, Duits, Fins, Frans, Noors en het Zweeds en werd bewerkt tot toneelstuk en filmscenario. Een jaar later volgde de roman Godin van de jacht, die ook in het Duits werd vertaald. De romans De ontsnapping, De mannentester en De hartsvriendin volgden. Naast romans schreef Van Royen columns voor onder andere Telegraaf, Parool en AD, deze, en nieuw werk, werden in 2020 gebundeld in Moeder, dochter, minnares. 

In totaal verkocht ze tot nu toe ruim 2,5 miljoen boeken en in 2017 maakte ze de ontroerende documentaire ‘Het doet zo zeer’ over de dementie van haar moeder. De gelukkige huisvrouw werd in 2010 verfilmd met Carice van Houten in de hoofdrol tevens werd het boek 2x tot toneelstuk bewerkt. De ontsnapping werd verfilmd in 2015 met in de hoofdrol Isa Hoes. De mannentester werd in 2017 bewerkt tot een serie met Eva van de Wijdeven in de hoofdrol.

Heleen staat bekend om haar ontwapenende eerlijkheid, zo maakte zij jarenlang selfies van haar lichaam, ze wilde de vergankelijkheid van een vrouwenlichaam vastleggen en gaf zich hiervoor letterlijk en figuurlijk bloot. De selfies kwamen samen in 2014 in een boek en een tentoonstelling in het letterkundig museum onder de titel Selfmade. Ook hield zij een jaar lang haar seksleven bij met haar vriend Bart. “Iemand moet het doen, laat ik het dan maar zijn”. Dit resulteerde in 2018 in de bestseller Sexdagboek. In 2023 bracht Heleen haar roman JUICE uit, haar beste boek tot nu toe dat exact de tijdgeest weet te vangen, iets wat van Royen natuurlijk af gaat.

Heleen is ambassadeur van de Koninklijke Hondenbescherming. Zij is ook een graag geziene gast in talkshows, zo is zij vaste gast bij HLF8 en VI op SBS6 waarin zij een lieve en nuchtere kant van zichzelf laat zien. 

Artiesten

Heleen van Royen
Hila Noorzai
Sam Hagens - I mind your business
Sam Hagens
Beertje van Beers
Caroline Tensen
Erik de Zwart
Robèrt van Beckhoven